Søg i arkiv        
Besøgende lige nu: 126
Logget på lige nu: 0
E-mail
Kodeord
Husk oplysningerne
Opret profil
Tip en ven Del siden med andre Udskriv siden Copyright TraktorTech
 
Nu er klassiker-Fiat funklende igen efter hårdt maskinstationsliv

Oprettet 20.09.18 kl. 12:57

Jens Kristian Sørensen har brugt 30.000 kr. på at renovere traktor, der efter 25 år som maskinstationstraktor trængte til en kærlig hånd. I dag virker alt på den - selv frontliftens dybdekontrol.

Af John Christensen

Gulvmåtte, sæde og beklædning. Alt er restaureret eller skiftet ud med nye originale dele i kabinen.
Efter tre år er Jens Kristian Sørensen indehaver af en flot istandsat Fiat 160-90. Han købte den af en maskinstation i området, hvor den har kørt fra ny. De første otte år som skårlæggertraktor.
I forsommeren 2018 er det lykkedes Jens Kristian Sørensen at købe det præcise skårlæggersæt, som traktoren kørte med på maskinstationen. Det skal sættes i stand til traktoren.
Det nye TraktorTech kommer ud fra 24. september.
Læs meget mere om Jens Kristian Sørensen og hans projekter i det nye TraktorTech.

Han er født med Fiat-traktorer i baghaven, og uddannelsen som landbrugsmaskinmekaniker tog han også hos en autoriseret forhandler.

Jens Kristian Sørensen, 53 år og fra Nordjylland, har en forkærlighed for Fiat-traktorer, som er svær at slippe, selvom både mærket og hans tid som montør med traktorerne for længst er forbi.

Han har netop lagt sidste hånd på værket med at restaurere et eksemplar af Fiats 160-90'er - en model, der sammen med den lidt større Fiat 180-90 udgjorde ryggraden i maskinparken på massevis af maskinstationer i slutningen af 1980'erne.

Det gælder også traktoren hos Jens Kristian Sørensen. Den blev solgt fra ny i 1989 til en maskinstation i området. Her var den i drift indtil så sent som foråret 2014, hvor den skulle røre gylle, inden Jens Kristian Sørensen kunne få den med derfra hen på forsommeren. Han er således blot nummer to ejer.

»Den er lidt speciel, fordi den blev bestilt med original frontlift og front-pto. Dem var der ikke mange af i 1989. Men den skulle køre med en frontmonteret Taarup 338 og en bugseret Taarup 307 efter sig. Så det var en rigtig skårlæggertraktor«, fortæller Jens Kristian Sørensen, der i dag arbejder som servicetekniker hos Skov.

Hans far var landmand og fik sin første Fiat, en Fiat 415, i 1965. Det blev det foretrukne mærke mange år frem, og som ung troede Jens Kristian Sørensen, han skulle følge faderens fodspor i landbruget.

»Men det gik jeg død i. Så vi kørte op til Traktorkompagniet i Farsø (i dag Farmas red.) og spurgte, om jeg kunne komme i lære. Og sådan gik det«, fortæller Jens Kristian Sørensen.

Læs også i det nye TraktorTech

Udover interviewet med Jens Kristian Sørensen kan du bl.a. se en meget, meget overdimensioneret maskinpark på en fremtidsfarm på 81 hektar. få de seneste billeder af Læsernes Traktor, hvor arbejdet er kommet godt i gang.

Du skal heller ikke gå glip af besøget hos Kverneland-fabrikken i Kerteminde, hvor japansk kultur har betydet kvantespring i produktionen.

I de her år taler vi meget om selvkørende maskiner og robotter. Det er ikke godt at vide, hvordan maskinparken anno 2020 ser ud - men faktisk er tankerne og ideerne mange år gamle, viser vores tilbageblik i vores store Classic artikel.

Og så har vi selvfølgelig en masse maskinnyheder - eks. verdens stærkeste finsnitter - og meget andet godt til jer.
TraktorTech powered by LandbrugsMedierne | traktortech@traktortech.dk | Tlf. (+45) 33 39 47 00