Søg i arkiv        
Besøgende lige nu: 115
Logget på lige nu: 0
E-mail
Kodeord
Husk oplysningerne
Opret profil
Tip en ven Del siden med andre Udskriv siden Copyright TraktorTech
 
Bredal giver innovativ gødskning hos planteavler ved Ringsted

Oprettet 01.06.18 kl. 09:20

Med GPS- og computerstyring, sektionskontrol og et godt spredningsbillede har en Bredal F4-spreder sikret nøjagtighed hos planteavler ved Ringsted.

Af Claus Worup

Niels Peder Christiansen og driftsleder Anders Larsen regner med, at Bredal-sprederen i år kommer over 3.000 ha, inklusive gødskning af Ringsted Kommunes sportspladser og andre arealer.
Computerstyringen stiller også lidt større krav til føreren, hvilket Niels Peder Christiansen overlader til driftsleder Anders Larsen.

Specialafgrøder stiller særlige krav til præcisionen, og på Hømgaarden ved Høm syd for Ringsted er man åbne over for ny teknologi. En ansøgning om at deltage i et forsøg som præcisionslandbrug førte til, at Niels Peder Christiansen, Hømgaarden, investerede i en ny gødningsspreder, nemlig en Bredal F4, der er liftophængt, rummer 4.000 liter gødning og har en arbejdsbredde på op til 36 meter.

Hømgaarden er en planteavlsbedrift med speciale i græsfrø, hvidkløver og havefrø. Dertil dyrkes byg, hvede og rug, alt i alt 660 hektar.

Hømgaardens udgave af F4-sprederen har den seneste generation TeeJet computerstyring - en Isobus-løsning med styring i op til 12 sektioner og elektronisk styring af kantspredningen. Computeren bruger samme software som de fleste Isobus-terminaler, og det betyder samme betjening, hvad enten man kører med marksprøjte eller gødningsspreder. I denne version har gødningssprederen eget GPS-system, men den kan også kobles til f.eks. John Deeres RTK-system.

»Det er nemt at arbejde med sprederens GPS- og computerstyring. Aktivér Bredal-computeren, start gødningssprederen og kør yderomgangen i sprøjtesporet - så er markkortet tegnet op. Tryk derefter "Auto", så styrer gødningssprederens computer og traktorens GPS-system resten, inklusive sektionskontrol«, siger Anders Larsen.

Nem er også indstillingen til kantspredningen på yderomgangen, som sker med et par enkelte tryk på skærmen. Elektronik og hydraulik sørger for resten, så hastigheden reduceres på venstre tallerken, og doseringen tilsvarende justeres.

Spredningsbillede i top

»Sektionskontrollen foregår automatisk via Isobus-løsningen, og når computeren registrerer, at der kommer en kile, indsnævres spredebredden i op til 12 intervaller. Udsædsmængden reduceres gradvist i den pågældende side, så mængden, der spredes, altid er rigtig«, siger Jacob Bangsgaard fra Bredal.

Indledningsvis tog det lidt tid at få justeret sprederen helt præcist, og ibrugtagningen har også krævet lidt tilpasning af softwaren, men det løste Bredal.

»Spredningsbilledet er i top. Det fik vi dokumenteret i en test, som gødningsleverandøren Yara lavede i foråret på en af markerne. Bagefter ser vi ingen områder med over- eller undervækst. Så det viser, at det fungerer fint med åbninger og lukninger i forbindelse med kiler og vendinger«, siger Niels Peder Christiansen.
TraktorTech powered by LandbrugsMedierne | traktortech@traktortech.dk | Tlf. (+45) 33 39 47 00