Søg i arkiv        
Besøgende lige nu: 101
Logget på lige nu: 0
E-mail
Kodeord
Husk oplysningerne
Opret profil
Tip en ven Del siden med andre Udskriv siden Copyright TraktorTech
 
MotorBloggen: »Tre dage med finsnitteren - det er som en skiferie«

Oprettet 24.01.18 kl. 09:09

Glæden ved selv at sidde bag styregrejerne er truet af de førerløse traktorer. Men vi kommer givetvis til at tage udviklingen til os, mener skribenten.

Af Claus Worup

Case IH kom i 2016 med deres bud på en førerløs traktor.

»Som direktør burde jeg måske bruge min tid på noget andet, men nogle gange kan jeg godt finde på at tage tre dage i marken med finsnitteren. Det er lidt ligesom at tage på skiferie«.

Nogenlunde sagde indehaver af Skamstrup Maskinstation, da han i sidste uge holdt et underholdende indlæg under DM&E's Vidensdage og Årsmøde.

Dermed berørte Torben Kamp den glæde, der er ved at sidde bag styregrejerne på de store maskiner, uanset om det er traktorer, finsnittere, selvkørende sprøjter eller mejetærskere.

Men den glæde er truet. For de selvkørende traktorer uden fører er på vej - ja, de er her allerede.

»Landmanden elsker at sidde på ryggen af sin traktor. Nu tager man også den glæde fra ham«, var der en eller anden, der sagde for nogle få år siden, da man begyndte at tage de førerløse koncepter alvorligt.

Men måske. Måske har en eller anden sagt noget lignende, da de mekaniske traktorer i sin tid begyndte at erstatte hesten som trækdyr i marken. »Landmanden elsker at gå bag sin hest. Nu tager man også den glæde fra ham«. Måske.

Sådan som man kender landmanden i dag, kan man i hvert fald godt have sin tvivl om, hvordan han vil befinde sig i rollen som tilskuer, mens hans selvkørende maskiner klarer ærterne.

Men nu er jeg jo ikke den, der skal stå i vejen for udviklingen. Jeg har forlængst erkendt, at det kan man ikke. Oftest ser man jo, at når en eller anden ny teknologi bliver en mulighed, så bliver den også anvendt i praksis. Og måske kommer vi bare til at tage de førerløse maskiner til os - i første omgang måske som et supplement til de konventionelle maskiner, som vi selv styrer. Ganske som man vil se det inden for biler.

Men lige nu fylder førerløs teknologi, robotter og kunstig intelligens på mange planer rigtig meget, og jeg kan kun opfordre til, at man følger med i, hvad der sker af ny udvikling og måske blander sig i debatten. For dybest set er det også en debat om, hvilket samfund man ønsker sig på længere sigt, og hvad der skal være kendetegnende for både vores hverdag og for vores arbejdsliv i de forskellige erhverv, også landbruget.
TraktorTech powered by LandbrugsMedierne | traktortech@traktortech.dk | Tlf. (+45) 33 39 47 00