Søg i arkiv        
Besøgende lige nu: 92
Logget på lige nu: 0
E-mail
Kodeord
Husk oplysningerne
Opret profil
Tip en ven Del siden med andre Udskriv siden Copyright TraktorTech
 
Samson: Ekstra klap styrer spredebredden

Oprettet 09.01.18 kl. 14:59

På den kommende US spreder arbejder Samson med at regulere nedfaldspunktet på tallerknerne for at få en mere præcis spredebredde.

Af John Christensen

Med US-serien bliver det første gang, Samson fremstiller en spreder med "bred" kasse. Den får en ekstra feature på spredesystemet. Fotos: Samson.
Klappen nederst kan vippe ud og ind for at regulere nedfaldspunktet på tallerknerne. Det påvirker spredebredden.

Danske Samson Agro arbejder i øjeblikket på en helt ny serie af møgspredere, der er væsentlig større end de nuværende modeller på markedet.

Serien hedder US og blev vist frem på Agritechnica i november, skønt 2019 bliver et rent testår for den kommende møgspreder.

Her skal Samson Agro bl.a. samle erfaringer fra et mere sofistikeret spredesystem.

»US-serien er en universal spreder, så den skal kunne sprede både slam, kalk og normal husdyrgødning lige fra dybstrøelse til kyllingemøg«, fortæller Søren Mejlstrup Jensen, produktchef hos Samson Agro, og fortsætter:

»Det stiller krav til spredesystemet bag på vognen, når vi samtidig gerne vil styre mængden af materiale pr. hektar samt i en given arbejdsbredde«, forklarer han.

Regulerer nedfaldspunkt

Derfor arbejder Samson med en løsning, hvor vognen har en ekstra klap nederst på den traditionelle lodrette bagplade.

Mens bagpladen kører op og ned afhængig af materialetype og ønsket dosering, så vipper den lille klap udad og indad afhængig af den ønskede spredebredde - og igen afhængig af materialets vægtfylde.

»Det har i princippet altid været lidt svært at styre spredebredden præcist, når man tildeler husdyrgødning. Men med den ekstra klap kan vi regulere, hvor materialet falder ned på spredetallerknerne og på den måde bedre kontrollere spredebredden«, forklarer Søren Mejlstrup Jensen.

Principielt set samme tankegang som på handelsgødningsspredere.

»Blot med den hage, at husdyrgødning normalt er langt mindre homogent, hvilket gør det til en lidt større udfordring«, påpeger Søren Mejlstrup Jensen.

Mere nøjagtig tildeling

Sammen med bl.a. vejeceller og sensorer skal spredesystemet i sidste ende sikre en mere nøjagtig tildeling af gødningen. For det er - lige som med gylle - vigtige næringsstoffer til jord og planter.

»Vi har lige lanceret to nye styrecomputere til fastgødselsspredere. Den største model, SpreadMaster 8500, kan rent faktisk håndtere variable tildelingskort, men det kræver naturligvis, at vi har en spreder, der er i stand til at sprede præcist«, siger Søren Mejlstrup Jensen.




TraktorTech powered by LandbrugsMedierne | traktortech@traktortech.dk | Tlf. (+45) 33 39 47 00