Søg i arkiv        
Besøgende lige nu: 132
Logget på lige nu: 0
E-mail
Kodeord
Husk oplysningerne
Opret profil
Tip en ven Del siden med andre Udskriv siden Copyright TraktorTech
 
Agcos nye supertærsker: Snyder skråningerne med specielt tilbageløbsplan

Oprettet 20.12.17 kl. 14:10

Et patent-anmeldt, selvniellerende tilbageløbsplan skal gøre Opus i stand til at køre på sidehæld uden nogen form for selvoprettende soldkasse.

Af John Christensen

Foto: John Christensen.
En af Agcos testmaskiner i høsten 2017. Den lille Klasse 7 maskine kører i Nordjylland på et afsides areal.

Magasinet TraktorTech har fået lov til at følge udviklingen af Agcos nye Ideal mejetærsker. Historien om den nye mejetærsker får du i den nyeste udgave, der kommer på gaden i dag tirsdag 19. december. De næste dage her op til julen lufter vi på landbrugsavisen.dk/maskiner og traktortech.dk bidder af historien i en daglig følgeton.

Tester maskiner til det ekstreme

Agco tester dets prototyper for fulde omdrejninger i løbet af 2014, 2015, 2016 og 2017. Til hver sæson, og også i løbet af sæsonerne, ændrer man på maskinernes opsætning og ser, om den praktiske kørsel i marken stemmer overens med de kontrollerede laboratorie-test.

I høsten 2017 kører to nul-serie maskiner i Danmark i forklædning. Hver maskine har et lille testteam af tre personer, og de har til formål at teste forskellige indstillinger, men også at teste maskinerne til det ekstreme. Hvis der er svagheder, skal det så vidt muligt fanges under test.

»Vi har blandt andet kørt med maskinen i skåret på fuld kapacitet og drejet nøglen på maskinen. Hvad sker der, når vi gør det, og hvordan reagerer den, når vi starter op igen med tærskeværket fyldt med materiale? Det skal vi vide«, forklarer Alessio Thomas, testpilot på klasse 7-maskinen, den mindste af modellerne i den kommende serie.

Udvikler nyt tilbageløbsplan

I 2014 sender Agco de tre første, reelle prototyper i marken. De får det efterfølgende år selskab af fire nye prototyper.

Disse fire kører med en ny opsætning, som blandt andet har to separate tilbageløbsplan, der på grund af sin konstruktion altid står vandret op til 15 pct. hældning i marken.

Det tidligere system har for stort spild, og Agco vil gerne undgå et sofistikeret setup med opretning af soldkassen. Løsningen er de to selvnievellerende tilbageløbsplan.

De fungerer ved, at det forreste tilbageløbsplan tager materiale fra den forreste del af rotoren, mens det bagerste opsamler materiale fra den bagerste del.

Det forreste tilbageløbsplan samler samtidig afgrøden indad, så det lander midterligt på soldene. Det bagerste plan leder afgrøden udad, så det rammer soldene her.

»Selve behandlingen af materialet gennem tilbageløbs- og tilløbsplan gør, at materiaelet allerede er fordelt med avner og andre lette dele øverst, mens de tungere kerner ligger nederst. Det gør det langt lettere at lave en ren færdigvare. Hvis man bare sender en stor klump materiale ind på soldet uden at tænke på, hvordan det lander og placerer sig, så kan man have et nok så stort areal«, forklarer Morten Leth Bilde fra Agcos udviklingscenter i Randers.

Agcos kommende supertærsker nærmer sig sin endelige konfiguration. Læs med i morgen her på landbrugsavisen.dk/maskiner.
TraktorTech powered by LandbrugsMedierne | traktortech@traktortech.dk | Tlf. (+45) 33 39 47 00