Søg i arkiv        
Besøgende lige nu: 139
Logget på lige nu: 0
E-mail
Kodeord
Husk oplysningerne
Opret profil
Tip en ven Del siden med andre Udskriv siden Copyright TraktorTech
 
Jaguar snitter: Bæltestyret og knækker på midten

Oprettet 20.12.17 kl. 10:28

I denne udgave af BIG i TraktorTech besøger vi hollændere, der har fidus til knækstyrede finssnittere.

Af John Christensen

Hvis der er brug for det, kører Hartogs snittere med fire TerraTrac bælteundervogne - og gerne i dog-walk.
Den gamle 880'er er trods sine 17 år og 16.000 timer på tælleren fortsat backup-snitter hos Hartog. Den hjælper også i spidsbelastninger.

Beliggende tæt på landsbyen Abbekerk nord for Amsterdam ligger Hartog Græs- og lucernetørri. Virksomhedens to finsnittere tager på en gennemsnitlig sæson to til tre slæt lucerne a 1.200 hektar af gangen. Dertil kommer fire til fem slæt fra cirka 800 hektar græs.

I realiteten en simpel opskrift, men når man ser de to snittere, så skinner det igennem, at opgaverne skal løses uden at lave skader i marken og især skåne Lucernen.

Således er begge tørreriets Jaguar 960 finsnittere knækstyrede, og de har begge, indtil for nylig, kørt med TerraTrac bælter overalt. Alt er tilpasset i Hartogs eget værksted, og går alt efter planen, så skal snitterne køre 12.000-14.000 timer, inden de igen byttes til nye modeller.

Den lange historie med selvkørende finsnittere hos Hartog starter helt tilbage i 1966 med, hvad der af nogle menes at være den første europæisk-byggede fisnitter: En 86 hestes Perkins-drevet, tysk-fremstillet Köla Rex.

Hartog køber senere to stk. Hesston 4000-snittere med hver 210 heste leveret af en V8-motor. Igen senere kommer et sæt amerikanske Field Queens til Hartog.

Claas kommer ind i billedet i 1978, hvor modellen 80SF afløser en af de to Hesston-snittere. En af Field Queen-modeller får også kniven i 1986, hvor den næste Claas snitter kommer til.

For at beskytte Lucernen bedre bliver den nye Claas 690'er på 360 heste modificeret med et hjemmebygget bagchassis, der bærer et krog-hejs og en container - og i en kombination, der bæres oppe af seks brede hjul. Hartogs passion for knækstyrede snittere begynder.

I slutningen af 1980'erne finder tre stk. 500 hestes Mengele Mammut 7800 også til Hartog - en af dem modificeret med seks hjul. En Jaguar 880 slår sig til flokken i 1994, hvor den fra ny ombygges til et ottehjulet koncept - ligeledes med knækstyring.

 

Nyt magasin i handlen

Det nye TraktorTech er netop udkommet til abonnenterne. Læs meget mere om Hartogs finsnittere og meget, meget andet i Danmarks store traktormagasin.

Mangler du et abonnement? Så går ind på vores abonnement-tilmelding.

Du kan også købe magasinet hos en række kiosker og forhandlere over hele landet.
TraktorTech powered by LandbrugsMedierne | traktortech@traktortech.dk | Tlf. (+45) 33 39 47 00