Søg i arkiv        
Besøgende lige nu: 117
Logget på lige nu: 0
E-mail
Kodeord
Husk oplysningerne
Opret profil
Tip en ven Del siden med andre Udskriv siden Copyright TraktorTech
 
Træktovet kan dræbe

Oprettet 10.10.17 kl. 16:35

Benyttes et dårligt træktov eller kæde, kan det være livsfarligt, advarer Topdanmark.

Af Filip Knaack Kirkegaard

Foto: Topdanmark.

En trækkæde eller tov, der brister og farer gennem luften er farlig - i værste fald livsfarlig. Det minder Topdanmark om i denne højtid for fastkørsler.

»Det er nogle store og tunge maskiner, vi har med at gøre. Og et tov eller en kæde skal være meget robust, for at kunne holde til trækket. Man kan ikke bare bruge den trækkæde, man måske har siddende på traktoren eller et af de gamle tove, der hænger i laden«, siger Svend-Anker Worm, som er agronom i Topdanmark.

»Vi ser jævnligt eksempler på kæder og tove, der er knækket i forbindelse med fritrækning og bjergning. Som regel sker der kun skader på maskiner, men det er også sket, at kæden er sprunget og den ene ende er hamret ind igennem bagruden på traktoren, hvor landmanden sidder. Det kan nemt give personskader, og i værste fald være dræbende«, siger Svend-Anker Worm.

Derfor anbefaler forsikringsselskabet, at man vælger et tov, som er godkendt til opgaver af den slags.

Godkendte kæder, stropper og tov

»Kæder, stropper og tov skal efterses minimum en gang årligt af en leverandør eller anden sagkyndig. Og så skal der være en mærkeplade, der angiver størst tilladt belastning og dato for seneste og næste eftersyn«, fortæller Svend-Anker Worm.

»Det kan måske lyde lidt omstændeligt, men hvis alternativet er at komme slemt til skade, er pengene givet godt ud«, siger han.

Gå efter et dødt tov

Et alternativ til de almindelige trækkæder og -tove, er et såkaldt dødt tov. Hvis den type mod forventning knækker, vil enderne bare falde til jorden i stedet for at blive slynget den modsatte vej. Der er flere producenter af døde tove på markedet, idet de typisk bruges på skibe og i fiskeriet.

Det er farligt, at sætte kæder og tov sammen, for hvis kæden springer vil tovets fleksibilitet få resterne til at flyve gennem luften med stor risiko for ulykke. Af samme grund skal du heller ikke anvende fibertov eller elastiktov.
TraktorTech powered by LandbrugsMedierne | traktortech@traktortech.dk | Tlf. (+45) 33 39 47 00