Søg i arkiv        
Besøgende lige nu: 123
Logget på lige nu: 0
E-mail
Kodeord
Husk oplysningerne
Opret profil
Tip en ven Del siden med andre Udskriv siden Copyright TraktorTech
 
Nye krav gør dysevalget kompliceret

Oprettet 31.08.17 kl. 09:06

Vælg den rigtige dyse til opgaven og tag hensyn til de nye regler om afstandskrav, lyder det fra Brdr. Toft, Sprøjtespecialisten.

Af Claus Worup

Foto: Jens Erik Jensen, Seges.
Fordelen ved den dobbeltviftede dyse er, at den rammer målet fra to vinkler.

»De nye krav gør det mere komplekst at vælge den rigtige dyse. Vi bruger meget tid på at rådgive vores kunder i korrekt dysevalg, men mange vil kunne gøre det enkelt for sig selv og anvende blot én dyse til de fleste sprøjtninger«.

Ordene kommer fra Finn Søndergaard fra Brdr. Toft, Sprøjtespecialisten i Sabro.

Baggrunden er, at der trådte nye regler omkring afdriftsreduktion i kraft fra 1. august, og det stiller nye krav til dysevalg ved udbringning af Prosulfocarb (Boxer) samt hvis man sprøjter nær vandmiljø eller §3-områder.

Langt de fleste planteværnsmidler har afstandskrav til vandmiljø, og med godkendt sprøjteteknik kan man reducere afstandskravet - og afdriften generelt. Kunsten er at vælge en teknik med god effekt.

»Vil man gøre det enkelt for sig selv, så anvend en dobbeltviftet kompaktinjektordyse som Lechler IDKT som generel dyse, hvis den passer til sprøjten. Vi er importør af Lechler dyser, og har haft rigtig positive erfaringer med dem«, siger Finn Søndergaard, der tilføjer, at Lechler dyserne er godkendt til 90 procent afdriftsreduktion ved 1-1,5 bar og 75 procent ved 1,5-2 bar.

Fordelen ved den dobbeltviftede dyse er, at den sprøjter 30 grader frem og 30 grader tilbage og derved rammer målet fra to vinkler, hvilket øger afsætningen.

»Der findes flere dyser på markedet, som overholder 90 procent afdriftsreduktion, men mange er så groft forstøvende, at de reelt burde betragtes som gødningsdyser, eller de er for store til de væskemængder, vi normalt anvender i Danmark«, siger Finn Søndergaard, der anbefaler individuel rådgivning.
TraktorTech powered by LandbrugsMedierne | traktortech@traktortech.dk | Tlf. (+45) 33 39 47 00