Søg i arkiv        
Besøgende lige nu: 121
Logget på lige nu: 0
E-mail
Kodeord
Husk oplysningerne
Opret profil
Tip en ven Del siden med andre Udskriv siden Copyright TraktorTech
 
Førerløse traktorer klar til at indtage danske marker

Oprettet 17.02.16 kl. 17:11

Firmaet Precision Makers har siden efteråret 2015 markedsført teknologi til førerløse traktorer. I år ventes den første førerløse traktor at komme i aktion på en dansk landbrugsbedrift.

Af Stig Bundgaard

Prøvekørsel af førerløs traktor på Ausumgaard i Jylland..
GreenBot fra firmaet Precision Makers er en førerløs traktor med 100 hk. Om et år eller to ventes en 200 hk-udgave på markedet.

Robotterne kommer - og det gælder også ude på de danske marker.

I løbet af i år kan vi nemlig forvente at se den første førerløse traktor i aktion på et dansk landbrug. Èn bedrift er tæt på at købe en førerløs traktor, og flere andre landmænd er interesserede. Det fortæller salgschef Claus Bjerre fra den danske afdeling af Precision Makers, der siden efteråret 2015 har udbudt X-pert-systemet til ombygning af traktoren, så den kan passe markopgaver uden en fører i kabinen.

Teknikken er allerede blevet fremvist på markdemonstrationer i Danmark, og der er fin interesse for produktet, især på de store jordbrug, siger salgschefen, der i denne uge har to mødeaftaler hos Tolvmandsforeninger.

Den første førerløse traktor, en ombygget Fendt Vario Vario 211, er allerede i sving på en frugtplantage på Fyn, og yderligere en førerløs Fendt Vario er klar til at blive leveret til en frugtplantage på Sjælland. Begge traktorer er ombygget ved hjælp af teknologi fra Precision Makers og søsterselskabet Probotiq.

Det er helt samme teknologi, som bygges ind i traktorer til anvendelse på landbrug. Prisen for en ombygning er ca. 280.000 kr. inkl. montering.

Perspektiver

"Vi forestiller os, at en førerløs traktor på et landbrug kan spændes foran fx en harve eller en brakpudser og køre i marken lige efter mejetærsker eller plov.

På den måde får landmanden en ekstra funktion i marken, og traktorfører eller mejetærskerpilot kan overvåge og korrigere den førerløse traktor med en fjernbetjening om nødvendigt. Vi anbefaler, at der er en eller anden form for overvågning," siger Claus Bjerre.

Han fortæller, at den danske lovgivning i dag tillader at have en førerløs traktor kørende, der hvor Færdselsloven ikke er gældende. På et landbrug må traktoren således gerne køre på marker og markveje, men ikke på offentlig vej og heller ikke på gårdspladser.

"Vi skal hele tiden tænke på sikkerheden," understreger Claus Bjerre.

Maskinkonsulent: Det kommer til at gå stærkt

Maskinkonsulent Hans Thostrup, LMO, ser mange og store perspektiver for anvendelsen af førerløse traktorer i landbruget.

Landmanden kan spare mandskabstimer, og omkostningerne kan skæres ned. Den førerløse traktor kan indstilles til langsom kørsel, som sparer brændstof - uden det koster mandskabstimer. Tilsvarende kan der køres med lettere gyllevogne, så jordpakning undgås.

Først for står simple opgaver som at harve og afpudse marker, men han forventer også at opgaver som pløjning, sprøjtning og gyllekørsel bliver løst på denne måde inden for en årrække.

»Der er ingen tvivl om, at det er fremtiden, og det kommer nok til at gå hurtigt med den førerløse teknologi i landbruget de næste fem år«, vurderer han.

Han pointerer, at sikkerheden er et afgørende parameter

»Der kommer nok nogle udfordringer, for Arbejdsmiljøstilsynet har jo også noget at skulle sige inde på marken. Det må man så løse hen ad vejen,« siger Hans Thostrup.

To traktorer ombygget

I Danmark har Precision Makers indtil nu ombygget to Fendt Vario-traktorer, mens firmaets afdelinger i andre lande også har ombygget kompaktmodeller fra John Deere og en Yanmar-traktor. En brugt traktor kan fint ombygges, dog skal den være udstyret med TMS.

"Det afgørende for, at vi kan ombygge traktoren er ikke mærket, men at den har elektronisk gear, og helst Vario, så vi slipper for problemer med koblingspunkt med mere. Hvis traktoren ikke har elektronisk gear og Vario, kan der nemt løbe ekstra 100.00 kr. på en ombygning," forklarer Claus Bjerre.

Greenbot med flere heste

Precision Makers fremstiller allerede en førerløs, mindre traktor, GreenBot, der blev præsenteret på Agritechnica i 2015.

Denne traktor er dieseldrevet med 100 hk og firhjulstrukket - og det er for lidt trækkraft på en landbrugsbedrift. I 2017 eller 2018 ventes en godt 200 hk udgave af Greenbot at komme på markedet.

En anden udgave af Green Bot er bygget som en selvkørende marksprøjte. Her er der overvågning af tank, sektioner og dyser, så køretøjet stopper og sender alarm til landmanden, hvis der er uoverensstemmelse mellem tankindhold og planlagt dosering.

Den selvkørende, førerløse sprøjte er allerede tilgængelig på markedet, og et eksemplar er i drift på et landbrug i Australien.

Teknologi fra Holland

Precision Makers er et datterselskab af den hollandske koncern Dutch Power Company , der har en årlig omsætning på ca. 350 mio. kr.

Den førerløse teknologi bliver produceret og markedsført af Precision Makers og søsterselskaber Probotiq. Det DLG-ejede selskab Datalogisk har tidligere en kort overgang haft forhandlingen af Probotiq i Danmark.
TraktorTech powered by LandbrugsMedierne | traktortech@traktortech.dk | Tlf. (+45) 33 39 47 00